Trhané maso

Trhané maso

Budeme potřebovat

  • 1 kg vepřová krkovice nebo ramínka
  • 1 rovná lžíce pepře
  • 2 rovné lžíce uzené papriky
  • 1 rovná lžíce drceného kmínu
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 2 rovné lžíce třtinového cukru
  • cca 200 ml vody

Tortila s trhaným masem

  • 1 balení tortil
  • sýr čedar
  • kečup nebo nějaká omáčka

Masová příprava

Z masa okrájejte nepěkně vyhlížející kusy tuku, pokud jsou a celé ho obalte ve směsi koření.  Pokud máte čas, nechte maso ještě třeba přes noc odležet.

Péct můžeme dvěma způsoby

  1. Úplný ideál je zvolit metodu velmi pomalého pečení na 130°C po dobu 6, 8 nebo klidně i 12 hodin. Stačí jen trochu podlít vodou (pro jistotu) a občas na něj hodit očko. Výsledek se dostaví sám.
  2. Pokud ale nechcete ztrácet čas, pečte maso na 170°C po dobu přibližně 3 hodin. Výsledek taky bude hodně parádní. Při rychlejším pečení můžete použít i remosku, která odvede naprosto parádní službu (je zde ale potřeba maso otáčet).

Maso pečte uzavřené v remosce nebo v uzavřeném pekáčku. Pokud nemáte uzavíratelný pekáček, klidně maso zabalte do alobalu a pečte.

Po upečení se bude nádherně rozpadat jen pomocí šťouchnutí vidliček. Pěkně ho potrhejte po vláknech a nechte ho se ještě porochnit ve výpeku.

Tip:  Na rozpálenou pánev dáme toritlu, na ni maso a nastrouhaný sýr, přiklopíme druhou tortilou a otočíme, prohřejeme ještě z druhé strany. Nakrájíma na 1/6 a podáváme.